Köpek Nasıl Yıkanır ?

Hayatımızın neşe kaynağı köpek dostlarımızın bakım sürecindeki önemli noktalardan biri de banyoları yani yıkanmalarıdır. Köpeklerde yıkamayla ilgili kulaktan dolma birçok bilgi vardır ve yıkama esnasında yapılan yanlışların zaman zaman köpeğimizde cilt problemlerine zemin hazırladığı ve psikolojik travmalar dahi yarattığı görülür.

Köpeklerin Arap sabunu ile yıkanması tavsiye edilmez.
Köpeklerin Arap sabunu ile yıkanması tavsiye edilmez.

Köpeklerin cildi, insan cildine kıyasla çok daha hassastır ve özellikle Golden Retriever ya da Toy Poodle gibi tüylü köpeklerde cildin daha az hava almasına bağlı olarak bu hassasiyet artar.

Bu Soruların Yanıtını Arıyor Olabilirsiniz ?

Köpekler Süt İçer Mi ?

Köpekler Yoğurt Yer Mi ?

Köpekler Makarna Yer Mi ?

Köpekler Yumurta Yer Mi ?

BARF Diyeti Nedir ? (Köpeklerde Çiğ Beslenme)

Hassasiyet dereceleri her ne kadar ufak farklılıklar gösterse de temel olan bir şey vardır ki, köpeğimizi düzenli aralıklarla yıkamamız, onun fizyolojik ve psikolojik sağlığı için gerekli bir bakım sürecidir. 

  • Tüylerine baktığımızda canlılığını kaybeden bir görünüm dikkatimizi çekiyorsa, 
  • Sık sık kaşınmaya başlamış ve bu durum onu belirgin ölçüde rahatsız edecek bir hal aldıysa, 
  • Bizimle ya da diğer evcil hayvanlarla vakit geçirirken kir ya da çamur ile temas ettiyse, 
  • Sürekli kuyruğunu yakalamaya çalışıyor ve kuyruğunu sallıyorsa,

köpeğimizin yıkanma vakti gelmiş demektir. Tüm bunlardan bağımsız olarak, yavru köpeklerin 6 haftayı tamamladıklarında ilk yıkamalarının yapılması gerektiğinin altını çizmemiz gerekir. 

Köpekler yıkanmayı sever mi ?

Köpeklerin önemli bir kısmı, özellikle de banyo ve su ile ilk kez yakından tanışan dostlarımız yıkanmayı sevmez ve bu sürecin bizim de yaptığımız hatalarla dostlarımız için işkence verici bir hal alması muhtemel olduğundan dolayı dostumuzu yıkamadan önce konuyu birçok farklı açıdan ele alarak en hassas yaklaşımı benimsememiz gerekir. 

Köpeğimizi banyoya alıştırmak için kullanabileceğimiz birkaç yöntem vardır ve bunlar;

  • Dostumuzun zaman zaman banyoda bizimle vakit geçirmesine izin vermek. 
  • Yıkama öncesinde banyoda vakit geçirerek ortamın ısınmasını sağlamak.
  • Yıkama esnasında köpeğimize otoriter bir dil değil de sevgi ve güven veren bir dil kullanmak.
  • Sakin kaldığı süre boyunca dostumuza sevgimizi gösterecek fiziksel temaslarda bulunmak ve banyonun onun için eğlenceli bir ortam olduğunu açıklamak.
  • Yıkama öncesinde ve esnasında kaba hareketlerin yerine dostumuzun vücuduna masaj yapacak ahenkte hareket etmek.
  • Sorunsuz bir banyo sonrası dostumuzu ödüllendirmek ve ödül aktivitesi olarak köpeğimizle vakit geçirmek.

olarak sıralanabilir. 

Köpeğimizi yıkarken suyun sıcaklığına dikkat etmemiz gerekir.
Köpeğimizi yıkarken suyun sıcaklığına dikkat etmemiz gerekir.

Köpeklerin yıkanmayı kabullenebilmesi sahibinin yaklaşımıyla da birkaç yıkama sonrası tümüyle mümkün hale gelecektir. Yalnız dikkat çekilmesi gereken nokta; özellikle ilk yıkamada köpeğimizin hassasiyetlerini dikkate alarak hareket etmektir. Aksi takdirde yeni tanıştığı bir ortamı tümüyle kendisine uzak bir alan olarak görecek dostlarımızı banyoya sokmak zorlaşacaktır. 

Köpek yıkarken nelere dikkat edilmeli ?

Köpeğimizi yıkarken dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta vardır ve bu noktalar; dostumuzun cilt sağlığını koruyacağı gibi banyo ile arasındaki sevimsiz ilişkinin de ısınmasına yardımcı olması açısından önemlidir.

Yıkamadan önce, uzman bir veteriner hekim danışmanlığında köpeğimizin cildine uygun pH değerine ve bileşenlere sahip bir köpek şampuanı temin etmemiz gerekir.

Köpeğimizi yıkarken onun cilt yapısına uygun bir şampuan tercih etmeliyiz.

Köpeğimizi yıkayacağımız suyun sıcaklığı “ılık” bir seviyeye getirmeli ve dostumuzun cildine değmeden önce mutlaka elimizle suyun sıcaklığını test etmeliyiz. Köpeğimizi yıkarken gözüne ve kulaklarına su ya da şampuan girmemelidir ve tazyikli su kullanmaktan kaçınmanız yardımcı olabilir. 

Köpeğimizi yıkarken takip etmemiz gereken adımlar;

  • Ilık su ile köpeğimizi öncelikle ıslatmamız gerekiyor. 
  • Daha sonrasında köpürttüğümüz şampuanı köpeğimizin kafası hariç vücudunun tüm bölgelerine yedirmemiz.
  • Yine ılık su ile köpeğimizi cildinde kesinlikle şampuan kalıntısı kalmayacak şekilde durulamak. (Banyo esnasında ciltte kalan şampuan kalıntıları ilerleyen dönemde cilt hastalıklarına zemin hazırlayabilir, o nedenle tam durulama önemli.)
  • Yıkamayı bitirdikten sonra köpeğimizi nemli herhangi bir nokta kalmayacak şekilde kurulamamız gerekiyor. Burada dostumuzun cildini tahriş etmeyecek yumuşaklıkta bir havlu kullanılması ve fön makinelerinden en azından ilk birkaç banyoda uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü fön makineleri sesleri itibariyle köpeklerimizi rahatsız etme potansiyeline sahiptir ve banyo ile fön makinesi özdeşleştiği takdirde dostumuz banyoya tekrar girmek istemeyebilir.

olarak detaylandırılabilir.

Köpek yıkandıktan sonra nasıl kurutulur ?

Köpeklerde yalnızca yıkama esnasında değil sonrasında da dikkatli davranmamız dostumuzun sağlığı ve banyoya bakış açısını şekillendirmesi açısından çok önemlidir. 

Dostumuzu kurularken dikkat etmemiz gereken üç nokta;

  • Sabırla vücudunun her noktasını cildini tahriş etmeyecek yumuşaklıkla bir havlu ile kurutmak ve nemli bir yer bırakmamak. (Kurutma işlemi tam anlamıyla gerçekleşmediği takdirde tüylerde kalan ıslaklık ciltte mikroorganizma faaliyetlerine uygun zemin hazırlayabilir. Yine nemden rahatsız olan dostumuz evin halı, koltuk gibi farklı noktalarında bu nemi ortadan kaldırmak adına ufak yaramazlıklar yapabilir.)
  • Özellikle banyo ile yeni tanışan bir köpeğe sahipsek kurutma işleminde sesinden rahatsız olarak korkabileceği bir fön makinesi kullanmamalıyız. Köpeklerde ses hassasiyeti yüksektir ve yeni tanıştığı seslere belirgin ölçüde soğukluk gösteren bu dostlarımız, banyoyu fön makinesi ile özdeşleştirdiği takdirde zaten zorlu olan banyo süreci çok daha zor bir hale gelir. Dolayısıyla yaz aylarında fön makinesi kullanacaksak dahi bu nesneyi dostumuz ile tanıştırmalı ve fön makinesinin dostumuzun tüylerinin tümünü kuruttuğundan emin olmalıyız.
  • Kurutma sonrası son bir kez tüy tarama fırçası ile dostumuzun cildinde kalan ölü tüyleri temizleyerek tam anlamıyla rahatlamasını sağlamak.

olarak açıklanabilir. 

Köpekler ne sıklıkla yıkanmalı ?

Köpeklerde yıkama sıklığında standart bir yaklaşımdan söz etmemiz mümkün değildir çünkü dostlarımızın ırk ve fizyolojik özellikleri çoğu zaman belirgin değişiklikler gösterir. 

Uzmanların tavsiyesinin köpeklerin 4 – 6 haftalık periyotlarda yıkanmasının yeterli olacağı yönünde birleştiğini söylemekle birlikte, köpeğimizin yaşamına, tüy yapısına ve ırkına bağlı olarak bu periyodun 6 aya hatta 1 yıla kadar çıkabileceğini de ifade etmemiz gerekir.

Örneğin; kucak köpeği olarak da bilinen ve sevimliliği ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Toy Poodle köpeklerin 8 haftada bir yıkanması yeterli olurken, Golden Retriever dostlarımız için bu periyot çoğu zaman 6 haftadır. Dolayısıyla köpeğimizi yıkama periyodunu belirlerken veteriner hekim görüşlerine başvurmakla birlikte dostumuzu da iyi tanımamız gerekliliği ortaya çıkar.

Köpekler normal şampuanla yıkanır mı ?

Deri solunumu yapamayan yani gözeneksiz derilerinin terlemeye imkan vermediği dostlarımızın ciltleri hayli hassastır ve yıkamada yapılabilecek yanlış uygulamaların bu hassasiyeti daha da artırarak köpeğimizin birçok cilt sorunuyla karşı karşıya kalmasına zemin hazırlayabilir.

İnsan vücuduna uygun şampuanların içerdiği bileşenler ve pH değer, köpeklerimizin cilti için zararlıdır ve bu uygulamaya hiçbir şekilde başvurulmamalı, köpeklerimizi yalnızca uzman veteriner hekimin tavsiye ettiği cilt dostu şampuanlar ile yıkamamız gerekir.

Arap sabunu ile köpek yıkanır mı ?

Köpek sahiplerinin bir kısmının kabul ettiği bir yanılgı da dostlarımızı arap sabunu ile yıkamamız gerektiğidir. Köpeklerini arap sabunu ile yıkayan hayvanseverlerin ve uzmanların görüşleri ve gözlemleri dikkate alındığında, arap sabununun köpeklerimizin cildi üzerinde belirgin bir etkisi görülmese de, en doğru yaklaşımın tümüyle dostumuza özel bir şampuan olduğunun altını çizmemiz gerekir. 

Köpek cildinin pH dengesi ve yıkama esnasında talep ettiği bileşenleri her açıdan sağlayabilecek doygun bir şampuan, dostumuzun cilt sağlığının en önemli teminlerinden biridir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp Rezervasyon
Hemen Bilgi Al !