Son yıllarda “köpek sahiplenme ve köpekleri yaşantımıza ortak etme” noktasında toplumumuzda yaygın bir hassasiyet oluşmaya başlamış olsa da; köpeklerde bakım, beslenme ve eğitim süreçleriyle ilgili bilgi düzeyimizin aynı oranda gelişim göstermemesi, dostlarımızın yaşam kalitelerini istediğimiz düzeye çıkartmak ve onlara daha konforlu bir yaşam sunmak hedeflerimizle tezat oluşturur.
Köpeklerde bakım süreci kapsamında doğru bilinen yanlışlardan biri de; “Yüzlerce tüye sahip olan köpeklerin soğuktan hiçbir şekilde etkilenmediği.” kabulüdür.
Toplumda kabul gören bu durumun aksine uzmanların araştırma ve görüşleri, köpeklerin de üşüyebileceğini ve belirli bir noktadan sonra soğuktan korunmaları gerektiğini ortaya koyar.
Bu Soruların Yanıtını Arıyor Olabilirsiniz?
Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir ?
Köpekler tüyleri sayesinde soğuktan tamamen korunur mu?
- Köpeğimizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek bakteri ve mikroorganizmalara karşı ilk koruma kalkanı olan,
- Güneş ışınlarının etkilerinin absorbe edilmesini sağlayan,
- Hava değişimlerinde vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olan ve
daha birçok işlevi ile köpek bakımının önemli alanlarından biri olarak değerlendirilen tüyler; belirli bir noktaya kadar köpeklerimizi soğuktan koruyabilir fakat “hava sıcaklıklarının olağan dışı düşüş gösterdiği dönemlerde” koruma sağlamaz ve köpeklerimiz donma tehlikesiyle karşı karşıya kalır.
Burada dikkat çekilmesi gereken nokta; köpek ırklarının soğuk hava karşısında farklı hassasiyetlere sahip olduğudur. Dolayısıyla; Golden köpek ırkının soğuk hava karşısındaki direnci ile Toy Poodle ırkının direnci kesinlikle aynı olmadığını net bir şekilde söylememiz mümkündür.
Köpeğimi soğuktan nasıl koruyabilirim ?
Köpeklerimizi soğuktan korumak için alabileceğimiz en etkili önlem; yuvasını izole etmek ve yuva zeminine kalın paspas tarzı bir koruyucu sermektir. Tabii ev ortamını bizimle paylaşan dostlarımız için soğuk problemi önemli bir problem teşkil etmeyecektir.
Köpekler formlarını korumak ve enerjilerini atmak amacıyla düzenli egzersize ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaçlarını kış aylarında da karşılamamız gerekir. Kış ayında köpeğimizle dışarıda vakit geçirirken onu soğuktan korumak için alabileceğimiz önlem; gövdesini kaplayan köpek giysilerinden temin etmektir.
Köpek giysilerinin özellikle; az/kısa tüylü (Labrador Retriever, Pub, Bulldog, Dalmaçyalı vb.) ya da hiç tüye sahip olmayan (Amerikan Terrier, Meksika Tüysüz Köpeği vb.) köpek ırklarında kullanılması şiddetle tavsiye edilir ve dostlarımız sağlığı açısından kışın köpek bakımı noktasında çok önemli bir noktayı oluşturur.
Soğuk kış günlerinde hassasiyet göstermemiz gereken bir diğer grup da; yaşlı dostlarımızdır. Özellikle daha önce çeşitli hastalıklar geçiren yaşlı dostlarımızın kışın bakımı noktasında yetişkin ve sağlıklı köpeklere kıyasla daha hassas davranmamız gerekir.
Yavru köpekler de metabolizmaları dolayısıyla vücut ısılarını dengelemede problemler yaşayabilir ve kış soğuklarında üşüme durumuyla karşılaşabilir.
Dolayısıyla yetişkin köpeklere kıyasla yavru ve yaşlı köpekler için kış aylarının çok daha zor geçebileceğinin altını çizmemiz gerekir.
Köpeğimizin fiziksel büyüklüğü de soğuğa karşı toleransı noktasında belirleyici faktörlerden biri olarak karşımıza çıkar. Yapılan araştırmalar; küçük köpek ırklarının, büyük köpek ırklarına kıyasla soğuktan çok daha fazla etkilendiğini ortaya koymuştur.
Tabii dostumuzun büyüklüğüne bağlı olarak vücudundaki yağ miktarı da değişkenlik gösterecek ve bu durum da düşük sıcaklıklarda tolerans değerlerinde belirleyici bir rol oynayacaktır.
Köpeğimin üşüdüğünü anlayabilir miyim?
Evet, köpeklerimizin üşüdüğümü anlayabiliriz. Nitekim köpeğimizle aramızda kuvvetli bir bağ ve iletişim varsa onun ufak bir bakışından dahi bir şeylerden rahatsız olduğunu anlamamız mümkündür.
Köpekler üşüme durumuna geçtiklerinde insandakine benzer bir refleks olarak titreyerek vücut ısısını dengelemeye çalışır ve bu durum dostumuzun üşüdüğünün en önemli belirtisidir.
Buna ek olarak; köpeğimiz bizi sürekli rahatsız etmeye başlayarak bir şey anlatmaya çalışıyor ya da isteksiz, yavaş bir şekilde hareket ediyorsa; bu iki belirtiyi de üşüme durumunun işaretleri olarak yorumlayabiliriz.
Yavru köpekler üşür mü?
Bir önceki paragraflarda detaylı bir şekilde değindiğimiz üzere yavru köpekler üşür ve bu üşüme; yetişkinlere kıyasla çok daha belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Yavru köpeklerin üşümesinin iki temel nedeni vardır;
- Metabolizmaları vücut ısılarını dengeleyecek düzeyde değildir.
- Tüyleri yeterince gelişmemiştir.
Dolayısıyla kış aylarında yavru köpeklerimize gereğinden daha fazla hassasiyet göstermemiz ve önleyici tedbirlere erken dönemde başvurmamız gerekir.
Sokak köpekleri üşür mü?
Soğuk kış günlerinde ve gece sıcaklıkların “eksi” derecelerde ifade edildiği anlarda en büyük tehlike sokakta yaşayan köpekleri tehdit eder. Yaşam ortamımızı bizimle paylaşan dostlarımızı alacağımız basit birkaç önlem ile soğuktan koruyabiliyorken sokak köpekler için şüphesiz bundan çok daha fazlası gerekir.
Evimizde kullanmadığımız kıyafetlerimizi sokak köpeklerinin geceleri uyuduğu yerlere sermemiz ve onlara elimizden geldiğince mama desteği vererek beslenmelerine yardımcı olmamız, onların hayata tutunmalarını sağlamak adına yapabileceğimiz şeylerin başında gelir.
Bu yazıyı okuyunca o kadar mutlu oldum ki anlatamam sizlere. Artık köpeğimi çok daha iyi anlayabileceğimi düşünüyorum teşekkür ederim