Hayatımıza renk, neşe ve mutluluk katan minik dostlarımız yapı itibariyle oldukça hassastır ve bu hassasiyet hamilelik döneminde birkaç kat daha artar. Ortalama 2 ay süren hamilelik süresi boyunca dostlarımızla yakından ilgilenmemiz, düzenli veteriner hekim kontrollerini aksatmamamız ve egzersiz ve beslenme süreçlerini ihmal etmemiz yaşam kalitesi ve yavruların sağlığı açısından büyük önem taşır.
Köpeklerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?
Köpeklerde hamilelik belirtileri, henüz ilk zamanlarda ortaya çıkan ve kendi içerisinde değişkenlik gösteren belirtilerdir. Ancak bu belirtilere bakarak bir fikir edinmek de mümkündür. Bunun için ise köpeklerde erken hamilelik belirtiler ve köpeklerde geç hamilelik belirtileri şeklinde bir sınıflandırma yapmak gereklidir.
Erken hamilelik belirtileri ise şunlardır;
- 3 ve 4. Hafta aralığını kapsayan bu belirtiler, hormon değişiklikleri sebebi ile ortaya çıkar. Belirtilerin başında ise mide bulantısı gelir.
- Bu dönemlerde köpeklere ciddi bir yorgunluk hali görülür.
- Normal zaman ile kıyaslandığında iştahta azalma olduğu görülür.
- Bazı patili dostlarımızda kusma eğilimi ortaya çıkar. Bu durumda öğünleri küçültmek ve öğün sıklığını artırmak gerekir.
Köpeklerde geç hamilelik belirtileri ise şu şekilde ortaya çıkar;
- Kilo alma eğilimi ortaya çıkar.
- İlk dönemde azalan iştah, ikinci dönemde ciddi bir artış yaşar.
- Sık sık idrara çıkma durumu yaşanır.
- Özellikle 40. Günden itibaren meme uçlarının büyüdüğü ve koyulaştığı görülür.
- Zaman zaman büyüyen meme uçlarından süt benzeri bir sıvının aktığı gözlemlenebilir.
- Zaman geçtikçe karında ciddi bir büyüme görülür. Bu büyüme sebebi ile yaşanan ağırlaşma, hareket oranının azalmasını beraberinde getirir.
Bu Konulara da Göz Atmak İsteyebilirsin !
Yukarıda verilen belirtilerin herhangi birinin ya da birkaçının görünmesi durumunda veteriner hekime başvurulmalıdır. Evde tabi tutulan belirli testler, hem köpeğin kendisine zarar verebilecek hem de hamilelik süreci hakkında yanıltıcı bilgiler ortaya çıkartabilecektir. En doğru teşhis, patili dostlarınızın veteriner hekime gösterilmesinin ardından konulacaktır. Gerekli ultrasonik görüntüleri temin eden uzman veteriner hekim, daha sağlıklı bililer iletecek, bu da bundan sonraki süreci riskiz hale getirecektir.
Köpeklerde Hamilelik Süresi
Köpeklerde hamilelik süresi, esas itibari ile köpeğin ırkına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ancak elbette her ırk bazında geçerli olan ortalama bir süre belirtmek de mümkündür. Köpekler için belirlenmiş olan ortalama hamilelik süresi 62 ila 64 gün aralığındadır. Bazı köpek ırklarında hamilelik süresinin bunun üzerine çıktığını, bazılarında ise sürenin bunun altına düştüğünü söylemek mümkündür.
Köpeklerde Hamilelik Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikle hamile köpek belirtileri başlığı, bu başlık ile doğrudan ilgilidir. Çünkü hamile köpeklerde belirli davranış farklılıklarının meydana gelebileceğini söylemek mümkündür.
Özellikle çok sakin olarak bilinen patili dostunuzun bu süreçte gergin olması, hareketsiz olarak bilinen dostunuzun daha hareketli bir hal alması bu duruma verilebilecek örneklerdir. Bu sebeple köpeklerde hamilelik sürecinde meydana gelen davranış farklılıklarına anlayış göstermek, bu süreçte yapılabilecek en doğru işlemdir.
Köpeklerde hamilelik süreci boyunca dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, beslenmedir. Genel olarak patili dostlarımızın kendi ırkına, yaşına ve aktivite boyutuna bağlı olarak beslenmesi gerektiği bilinmektedir. Hamilelik sürecinde bu durumlara ek bir de hamilelik durumu söz önünde bulundurulmalıdır.
Veteriner Hekim Kontrolü Neden Önemli?
Yukarıda ele alınmış olan hamilelik belirtilerinin herhangi birinin ya da birkaçının görünmesi durumunda veteriner hekime başvurulmalıdır. Evde tabi tutulan belirli testler, hem köpeğin kendisine zarar verebilecek hem de hamilelik süreci hakkında yanıltıcı bilgiler ortaya çıkartabilecektir.
En doğru teşhis, patili dostlarınızın veteriner hekime gösterilmesinin ardından konulacaktır. Gerekli ultrasonik görüntüleri temin eden uzman veteriner hekim, daha sağlıklı bililer iletecek, bu da bundan sonraki süreci riskiz hale getirecektir.
Bir köpek en az kaç yavru doğurur?
Esasen köpeklerin kaç yavru doğuracağı, birçok unsura bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu unsurların başında ise ırkın geldiğini söylemek mümkündür. Genel itibari ila 6 ila 10 aralığında yavru doğurduğu bilinen köpeklerin, geçmiş verilere dayanarak derlenen ırk bazlı maksimum doğum sayıları ise şu şekildedir;
- Springer Spaniel maksimum 14 yavru,
- Alman Çoban Köpeği, 17 yavru,
- Maremma Çoban Köpeği 17 yavru,
- Bullmastiff 23 yavru,
- Danua 19 yavru
doğurmuştur.
Köpeklerde doğum sancısı ne kadar sürer?
Esas itibari ile gerçekleştirilen her yavru doğumunun 6 ila 35 dakika aralığında sürebildiği bilinir. Yani genel olarak her yavrunun doğumu 20 dakikalık bir süreye tekamül eder. Yoğun doğumlardan sonra çekilen hamilelik sancısının ise ortalama 48 saat sürdüğü bilinir. Bu sebeple doğumdan sonraki ilk 48 saat büyük önem arz eder.
Köpekler kaç yaşına kadar doğum yapabilir?
Köpeklerde doğum yaşında belirleyici olan faktörde mensup olduğu ırktır. Bir yavru köpeğin döl verecek yaşa gelmesi için ortalama 6 ayını doldurması gerekir ve bu noktada tavsiye edilen ideal süre ise 16-18 ay aralığıdır. Dostlarımızın bu dönemde başlayan faal cinsel hayatları çoğu zaman 8 ile 10 yaşına kadar devam eder.
Köpekler gebelik testi var mıdır?
Evet, köpekler için gebelik testleri mevcuttur fakat en sağlıklı ve doğru sonuç için veteriner hekim kontrolüne başvurulması gerekir. Ultrason aracılığıyla yapılan görüntülemede dostumuzun hamilelik sürecine dair birçok detay net bir şekilde elde edilebilir. Yine olası komplikasyonlara müdahale edebilmek adına düzenli veteriner hekim kontrolü oldukça önemlidir.