Temelde hareketli yapısı ve üstün koku alma becerilerine bağlı olarak av ya da narkotik köpeği olarak kullanılan Beagle köpek ırkının kökenlerinin İngiltere’ye dayandığı tahmin edilmekle birlikte soğuk havaya yatkın bir ırk olmadığı bilinmektedir.
Beagle Köpek
Ortalama yaşam süresi 12 ile 15 yıl arasında değişmesine karşın optimum bakım, beslenme ve eğitim süreçlerine tabi tutulan Beagler köpekleri uzun yıllar boyunca yaşamınızı renklendirmeye ve hayatınızın vazgeçilmezi olmaya devam edebilir. Beagle köpekleriyle ilgili değinilmesi gereken noktaların başında hiç şüphesiz hangi şartlarda beslenmesi gerektiği gelir ki bu şartlara köpekseverden başlamak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Beagle köpekleri ilk paragrafta da belirtildiği üzere oldukça hareketli bir köpek ırkıdır ve bu özellikleri dolayısıyla köpekseverlerin zamanının önemli bir kısmını ona ayırarak düzenli olarak egzersiz ve oyun faaliyetlerini takip etmesi gerekir. Bu açından bakıldığında; dostumuza ayıracak zamanı az olan ya da onun hareketli yapısına uyum sağlayamayacak olan köpekseverlerin Beagle köpeklerini sahiplenmemesi gerektiği çok daha net görülür.
Bu Konulara da Göz Atmak İsteyebilirsin !
Beagle köpekleri her ne kadar hareketli olsa da özellikle yavruluk dönemlerinde verilecek itaat eğitimleri ile ev ortamına uygun köpekler haline getirilebilir. Tam bu noktada; Beagle köpeklerin özelliklerini genel hatlarıyla inceledikten sonra eğitim süreçlerine detaylarıyla değinmek ve devamında da Beagle dostlarımızın oyun ve egzersizler ile sosyal yaşama nasıl entegre edilebileceğinden bahsetmek gerekir.
Beagle Köpek Özellikleri
Diğer tüm köpek ırklarında olduğu gibi Beagle köpeklerinde de bakım ve beslenme elbette oldukça önemli iki parametredir fakat diğer ırklardan farklı olarak Beagle’larda egzersizler büyük öneme sahiptir ve bu egzersizleri Beagle köpek özellikleri ekseninde değerlendirmek, doğru egzersiz ve oyun ile dostumuz ve sahibi arasındaki ilişkinin gelişmesine yardımcı olacaktır.

Kısa tüylü olmaları dolayısıyla bakımları da oldukça kolay olan Beagle köpek ırkının kulakları karakteristik olarak uzun ve sarkık bir yapıya sahiptir. Burada kulaklara özellikle dikkat çekmek gerekir. Köpeklerin en sık karşılaştığı hastalıklardan biri olan kulak enfeksiyonuna oldukça müsait olmaları dolayısıyla Beagle dostlarımızın kulakları sürekli olarak kontrol altında tutulmalı, ihtiyaç halinde en kısa süre içerisinde veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir.
Ayakları güçlü olan ve burnu diğer köpek ırklarına kıyasla çok daha iyi koku alan Beagle köpeklerinde erkek ve dişiler aynı ağırlıkta olurken genellikle bu ağırlık 9 – 11 kg. arasında değişir. Fiziksel özelliklerinden bir diğeri olan boy noktasında ise bu eşitliği görmek mümkün değildir. Erkek Beagle köpeklerinin boyu 36 – 43 cm. aralığında değişirken bu aralık dişilerde 33 – 40 cm. olarak ölçümlenmiştir.
Uçarı yapısı ile zaman zaman sahibine ufak tefek problemler çıkartan Beagle dostlarımızın değinilmesi gereken özelliklerinden biri de; beyaz üzerine kızıl, turunca ya da sarı olarak değişen uyumlu tüy yapılarıdır. Çevik ve atik yapısına hoş ve estetik bir görünüm veren tüyleri ile Beagle’lar en popüler köpek ırkları içerisinde yer alır hale gelmiştir.

Beagle Köpeklerde Eğitim ve Sosyalleşme
Bir önceki paragraflarda da sıkça ifade edildiği gibi Beagle’ların hareketli yapısına bağlı olarak enerjilerini egzersiz ve oyun ile atması gerekir. Yine bu durum çerçevesinde eğitim-egzersiz-oyun eksenli bir bakış açısının geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkar. Bu açından yaklaşıldığında; ilk etapta Beagle’ların eğitim süreçlerinden kısaca bahsederek bu sürecin sosyalleşme üzerinde yaptığı etkilere değinmek, daha sonrasında ise oyun esnasında kısa dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsederek Beagle köpekleri tüm yönleriyle incelenmiş olacaktır.
Özellikle ‘yerinde durmakta zorlanan’ köpeklerin gerek hemcinsleri, gerek diğer evcil hayvanlar gerekse de sosyal varlıklar ile tümüyle anlaşabilir hale gelmesi yavruluk dönemlerinde verilen eğitimlere bağlıdır ve bu eğitimler için uzmanların tavsiye ettiği dönem; 6. hafta ile 16. hafta arasındaki periyottur.

Yavru köpeğin çevresindeki nesneleri ve olayları tanımaya başladığı bu aralıkta karşılaştığı tüm olay ve olguları merakla ve ilgi ile inceleyeceğini ve deneyimleyeceğini göz önünde bulundurarak; dostumuza sosyal çevreyi bu dönemde mümkün olan en detaycı yaklaşımla tanımak gereklidir.
Burada özellikle dikkat çekilmesi gereken nokta; ses ve gürültünün köpekler üzerinde yarattığı korku ve endişe duygusudur. Bu duygunun dostumuz yetişkin olduğunda ortadan kalkması adına yavruyken kademeli olarak gürültülü ve kalabalık ortamlara sokulması gerekir.
Yine yavruluk döneminde diğer evcil hayvanlar ve çocuklarla ilişki içerisine sokulması ve bu kavramları da yaşamına sokması noktasında dostumuza yardım edilerek, tüm bu süreçlerde uzman bir eğitmen tarafından desteklenmelidir.
Beagle köpekleri Fransız Mastiff ya da diğer büyük köpek ırkları gibi fiziksel özellikler açısından geniş bir yetkinliğe sahip olmaması dolayısıyla diğer köpeklerde oyun oynarken zaman zaman çeşitli tatsızlıklar yaşanabilir.
Bu durumun önüne geçmek adına diğer köpeklerle oyun esnasında dostumuzu sürekli kontrol altında tutmak ve sıralayacağımız değişkenliklere dikkat etmemiz gerekir;
- Oyun esnasında herhangi bir köpeğin sırt tüylerinin kabarması korku ya da endişeyi ifade ettiğinden dolayı oyun sonlandırılmalıdır.
- İki taraftan biri oyuna devam etmek istememesine karşın diğer taraf bu konuda ısrarcı ise ve bu ısrarını fiziksel hareketleriyle yansıtıyorsa derhal müdahale edilerek oyun oynamak istemeyen köpeğin tepki vermesi önlenmelidir.
- Köpeklerde oyunun amacı egzersiz yapmak ve dostlarımızın hareket ihtiyacının karşılanmasını sağlamaktır ve bu bakış açısıyla; oyunlarda kazanan ya da kaybeden tarafın varlığı ortadan kalkar. Fakat köpeklerin birbiri ile etkileşimleri esnasında zaman zaman kazanan-kaybeden taraflarının ortaya çıkması probleme sebep olabilir. Özellikle bir köpeğin diğerine sürekli baskın geldiği oyun grupları her an gerilmeye müsait olduğundan dolayı yakından takip edilmelidir.
- Oyun esnasında elbette köpeklerin birbirini tutması ve dişlerini hafif olarak göstermesi olağandır. Olağan olmayan; köpeklerin birbirini çok sık tutmaya ve ısırmaya başlamasıyla sertleşen oyundur. Bu oyunlara hemen müdahale edilerek köpekler birbirinden ayrılmalıdır.
Tabii burada oyun esnasında ortaya çıkması muhtemel problemlerin varlığıyla ilgili istatistiksel veri olmaması dolayısıyla her bir durumun görülme olasılığının eşit değerlendirilmesi, dostlarımızı özellikle yetkin bir eğitim sürecinden geçmeyen köpeklerden uzak tutmamız gerekir.
Beagle Irkında Bakım Süreci
Beagle köpeklerin beslenme süreci olarak bakıldığında diğer köpek ırklarından belirgin farklılıklarının bulunmadığını net bir şekilde görürüz. Tabii beslenme noktasında dikkat edilmesi gereken alanlar da mevcuttur ve bu doğrudan Beagle köpeklerin yapısıyla ilgilidir.
Hareketli ve dur durak bilmeyen yapısı sebebiyle enerji ihtiyacı oldukça yüksek olan bu köpek ırkına doğru beslenme programının uygulanması fiziksel gelişimi üzerinde şüphesiz doğrudan etki sahibidir.
Bakım süreci noktasında ise; Beagle’ların tüyleri kısadır ve bu durum tüylerinin temizliğini kolaylaştırır. Haftalık periyotlarla tüylerini fırçaladığımız, dişlerini kontrol ettiğimiz ve boyun, gövde başta olmak üzere tüm vücudunu sildiğimiz Beagle dostlarımızda; büyük aksilikler olmadığı takdirde kronik hastalıklarla karşılaşmayız.
Tabii köpeğimizin hastalıklar karşısında direnç kazanmasında beslenme süresi büyük etki sahibidir fakat olası hastalıkları erken dönemde teşhis etmek bizim gözlem gücümüze bağlı bir durumdur.
Burada tavsiye ettiğimiz ve köpekseverlerin kazanmasını beklediğimiz alışkanlık; düzenli veteriner ziyaretleridir. Uzman veteriner hekimler sizlerin göremediği rahatsızlıkları sezebilir ve köpeğinizin yalnızca fiziksel değil psikolojik durumuyla ilgili de farklı bir perspektif sunabilir.
Köpeklerde bakım sürecinin önemli bir parçası olan yıkanma, Beagle dostlarımızın bakımında da hassasiyet göstermemiz gereken bir noktadır. Köpeğimizi yıkarken onun cilt yapısına uygun bir şampuan tercih etmemiz ve yıkama esnasında göz, burun ve kulaklarına su kaçmamasına özen göstermemiz gerekir. Yıkama işlemini bol suyla tamamlayarak tüy diplerinde olası şampuan birikimini engelledikten sonra dostumuzu tam anlamıyla kurutmamız önemli bir detaydır. (Köpeklerde yıkamayla ilgili daha fazlası için; https://loyalfriend.com.tr/blog/kopek-nasil-yikanir/ )
Beagle kaç yıl yaşar?
Beagle köpeklerin ortalama yaşam ömürlerinin 12 ile 15 yıl arasında değişkenlik gösterdiğini tespit etmiştir. Küçük ırklar, yaşam süresi itibariyle bakıldığında büyük ırklara kıyasla birkaç yıl daha fazla yaşama kabiliyetine sahiptir. Örneğin; Fransız Mastiff köpeklerin ortalama yaşam süresi 10-12 yıl olarak değişiyorken, bu süre Beagle ya da Jack Russel Terrier’da daha uzundur.
Beagle kaç kilo olmalı?
Köpeklerde beslenme, eğitim sürecinde olduğu gibi sistematik ve istikrarlı bir yapıya sahip olmalıdır. Beagle köpekler açısından bakıldığında ortalama ağırlıklarının 9-11 kilogram olarak değişkenlik gösterdiğini, dişi ve erkeklerin ise diğer ırklardan farklı olarak aynı ağırlığına sahip olabileceğini ifade etmek gerekir.
Beagle nasıl bir köpek?
Beagle köpeklerle ilgili söylenmesi gereken ilk nokta; egzersizi ve oyun oynamayı çok seven bir köpek ırkı olduğudur. Bunun yanında, diğer köpek ırklarına kıyasla çok daha iyi koku alan burnu ve merak özelliği, hareketli seven yapısı ile birleştiğinde Beagle köpeklerin yaramazlıkları zaman zaman sahibine zor anlar yaşatabilir.
Her ne kadar hareketli ve meraklı bir köpek olsa da Beagle’ların sosyal yaşamdaki nesneler, hemcinsleri ve diğer hayvanların önemli bir kısmıyla iyi anlaştığını söylemek mümkündür.
Beagle ne kadar büyür?
Beagle dostlarımız küçük köpek ırkları içerisine dahil edildiğinden fizyolojik gelişimlerini çoğu zaman gözlem yaparak takip etmemiz oldukça zordur ve bu noktada veteriner hekim desteği almamız gerekir. Dişi Beagle köpekler 40 cm.’e kadar büyürken, erkeklerin 43 cm.’e kadar büyüyebilir ve yapılan gözlemlerde Beagle’ların 11 kg.’ı bulduğu tespit edilmiştir.
Beagle apartmanda yaşar mı?
Beagle köpekler apartmanda beslenebilir fakat hareketli yapıları dolayısıyla egzersiz ve sosyalleşme süreçlerinin yakında takip edilmesi gerekir. Oldukça zeki bir ırk olan Beagle’ların yavruluk dönemlerinde tuvalet eğitimi alması, apartmanda beslenmesini kolaylaştırır.