Yalnızca Türkiye’de değil dünyada da oldukça popüler köpek ırklarından biri olan Labrador Retriever, adını Kanada’nın Newfoundland bölgesinden alan ve yaşantımızın birçok farklı noktasında birçok farklı kritik görevde karşımıza çıkma ihtimali olan bir köpek ırkıdır.
Labrador Retriever Özellikleri
Beslenme ve bakım koşullarına bağlı olarak beraberliğimizi 10 ile 14 yıl sürdürebileceğimiz Labrador Retriever dostlarımız, büyük köpek ırkları içerisine dahil edilir ve fiziksel özelliklerine baktığımızda;
- Erkeklerde yükseliğin 56 – 62 cm. ağırlığın ise 27 – 34 kg.
- Dişilerde yükseliğin 50 – 57 cm. ağırlığın ise 25 – 32 kg.
olarak değişkenlik gösterdiğini söylememiz mümkündür.
Yalnızca hemcinsleri ile değil sosyal yaşam içerisinde temasta bulunduğu tüm nesneler/varlıklar ile mükemmel bir uysallıkla anlaşabilecek yapıya sahip olan Labrador dostlarımızın en dikkat çekici özelliği hiç şüphesiz sulu oyunlara ve suya hayranlık duymasıdır.
Uzmanlara göre Labradorların suya olan ilgilerinin temelinde; geçmiş yıllarda balık avında aktif olarak kullanılıyor olmaları yer alır. Çeşitli bölgelerde balık avı esnasında zaman zamana Labrador Retriever dostlarımıza rastlamak hala mümkündür.
Bu Konulara da Göz Atmak İsteyebilirsin !
Golden Retriever dostlarımızla hemen hemen aynı ölçüde korumacı ve sevecen yönüyle aile köpeği denildiğinde ilk akla gelen Labrador Retriever köpeklerde dikkat edilmesi gereken bir nokta da; egzersize ve harekete duydukları dizginlenemez ihtiyaçtır.
Dolayısıyla apartman ortamında Labrador beslemek isteyen köpekseverlerin, dostlarımızın egzersiz ihtiyacını planlarken çok ama çok hassas davranması ve onlara ayırdığı zamanın önemli bir kısmını egzersiz ile geçireceğinin bilincinde olması gerekir.
Hareketli bir yapıya sahip olması neticesinde Labrador dostlarımızın zaman zaman ev ortamındaki nesnelere zarar vermesi muhtemeldir. Bu durumun önüne geçebilmek adına dostlarımızı yavruluk dönemlerinde profesyonel köpek eğitmenlerine emanet etmeli ve temel itaat eğitimi başta olmak üzere tuvalet ve sosyalleşme eğitimi almalarına yardımcı olmamız gerekir.
Günümüzde bekçi ve polis köpeği olarak da kullanılan Labradorların parlak zekalarının yanında dikkat çekici bir özellikleri de; gelişmiş koku alma yetileridir. Nitekim bu yetileri ile uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonlarında aktif olarak yer alan bir ırk olarak karşımıza çıkan dostlarımız, sahiplerine sadakatleri ile her türlü tehlikeyi göze alabilecek bir karaktere sahiptir.
Bir önceki paragraflarda belirttiğimiz üzere uysal, sevecen, itatkar ve parlak zekası ile dikkat çeken Labrador Retriever dostlarımız, belirli birtakım koşullara dikkat edildiği takdirde beslenmesi en kolay köpek ırklarının başında gelir ve bu yönleriyle; yaşamlarını ilk kez köpek dostlarımıza açacak olan köpekseverler için tercih edilmesi gereken yegane ırktan biridir.
Tüy rengi siyah, sarı ve kahverengi olarak değişkenlik gösteren dostlarımızın es geçmememiz gereken bir özelliği de güçlü fiziğidir. Özellikle düzenli egzersizler ile forma giren Labradorların fiziği en az Fransız Mastiff dostlarımız kadar ilgi çekicidir.
Labrador Retriever Köpeklerde Beslenme
Dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürebilmesinde belirgin rol oynayan süreçlerden biri de hiç şüphesiz beslenmedir ve beslenme sürecinin olmazsa olmazı disiplin kavramı, köpeğimizin egzersiz ve tuvalet ihtiyacının da düzene sokulmasını sağlar.
Doğru yönlendirmeler kolay disipline olabilen Labrador dostlarımızın beslenme sürecinde dikkat etmemiz gereken temel noktaları sıralamak istersek;
- Dostumuzun beslenmesi için uygun bir alan belirlenmeli ve mama, su kabı vb. tüm diğer gereçler eksiksiz bir şekilde bu alana yerleştirilmeli. (Mama ve su kaplarının yer değiştirmemesi, dostumuzun beslenme ihtiyacını gidereceği alanı tanıması açısından önemli bir nokta.)
- Egzersiz yapmayı çok seven Labrador dostlarımızın egzersiz saatlerini düzenleyebilirsek sonrasındaki beslenme saatlerini de belirli standartlara oturtur ve bu iki sürece bağlı olarak tuvalet ihtiyaçlarını hangi zaman dilimi içerisinde giderebilecekleriyle ilgili fikir sahibi olabiliriz. Özellikle tuvalet ihtiyacıyla ilgili fikir sahibi olmamız onların tuvalet eğitimlerine etkin bir şekilde müdahale edebilmemize olanak sağlar.
- Beslenme sürecinde kritik noktalardan biri de dostumuzun yapısına uygun mama seçimi yapabilmemizdir. Burada en doğru bakış açısı; veteriner hekimlerden fikir almak ve bu doğrultuda bir karar vermektir çünkü beslenme doğrudan fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerinde etki sahibidir.
alanlarına değinebiliriz.
Beslenme sürecimizi şekillendirecek olan temel nokta; dostumuzun enerji gereksinimidir ve enerji gereksiniminin bağlı olduğu birtakım faktörler vardır. Bu faktörler;
- Dostumuzun yaşı ve cinsiyeti.
- Gebelik durumu.
- Fiziksel egzersizlerde harcadığı enerji
olarak sıralanabilir.
Etçil ve otçul beslenebilen köpek dostlarımız kuru mamanın yanında farklı meyve, sebze ya da sulu yemek gruplarına yönelebilirler. Kuru mamanın yanında dostlarımızın severek tükettiği bu yiyecek gruplarında özellikle dikkat edilmesi gereken süt ürünleridir.
Köpekler 3-4 ayını tamamladıktan sonra laktozu sindirememeye başlarlar ve bu durum içerisinde laktoz moleküllerini barındıran sütün sindirim sistemlerine zarar vermesine neden olur. İnek sütündeki laktozun sindirim ve boşaltım sisteminde yapabileceği tahribatı önlemek adına;
- İnek sütünün seyreltilmesi.
- İçerisinde laktoz molekülleri bulunmayan özel üretim sütlerin tercih edilmesi.
- İnek sütü yerine keçi sütü temin edilmesi.
önlemleri alınabilir.
Genel itibariyle baktığımızda; tüm köpek ırklarında geçerli olan beslenme kurallarının Labrador dostlarımız için de tümüyle geçerli olduğunu fakat diğer ırklardan farklı olarak Labradorların egzersizi seven yapısının daha fazla enerji gereksinimini beraberinde getirdiğini ifade edebiliriz.
Labrador Köpeklerde Eğitim
Köpek eğitimi hiç şüphesiz çok kritik ve birçok farklı etken etrafında gelişen bir süreç olması dolayısıyla Labradorlar her ne kadar eğitime yatkın zeki bir ırk olsa da yapılacak ufak hatalar dahi köpeğimizin gelişimini ve yaşamımıza uyum sağlamasını etkileyecektir.
Eğitim süreci köpeğin mensup olduğu ırka bağlı olarak “içeriksel” olarak değişkenlik göstermez fakat “köpeğimizin zekasıyla verilen eğitimi kavrama süresi” eğitimin kapsadığı zaman dilimi ve başarısı üzerinde önemli bir etkendir.
Tüm köpek ırklarında olduğu gibi Labrador Retriever dostlarımızda da dikkat çekilmesi gereken ilk eğitim süreci; tuvalet eğitimidir.
Tuvalet eğitimiyle paralel olarak temel itaat ve sosyalleşme eğitimleri de başlatılmalı, dostumuzun yaşantımızda kaplayacağı yere bağlı olarak ileri itaat eğitimleri ile süreç devam etmelidir.
Dostumuzun ve bizlerin yaşantısını kolaylaştıracak bu eğitim süreçlerinin tümü;
- Sevgi, ilgi ve disiplin kavramlarından ödün vermemeli.
- Profesyonel ve eksiksiz yürütülmeli.
- Dostumuz % 100 kavrayana ve alışkanlık haline getirene kadar devam ettirilmelidir.
Elbette eğitimlerin kapsamı ve kullanılan teknik eğitimin hizmet ettiği amaca bağlı olarak değişkenlik gösterir fakat tüm bu eğitimlerin temelinde yatan nokta; sevgi, ilgi ve disiplin olmalıdır.
Labrador Tuvalet Eğitimi
Labrador dostlarımız çoğu zaman bizimle aynı yaşam ortamını paylaşır ve bu durum tuvalet eğitimin önemini bir kat daha arttırır.
Köpeğimizin sosyal yaşamı tanımaya başladığı ilk andan (4-6 hafta) vermeye başlamamız gereken tuvalet eğitiminde üç temel noktaya işaret etmemiz gerekir;
- Yaşam Alanı Oluşturmak : İlk ve en önemli adım; Labrador Retriever köpeğimizin dinlenme, beslenme ve tuvalet ihtiyacını giderebileceği bir alana sahip olmasıdır. Bu alanının önemi; yaşam alanımızdaki sınırları belirlemek ve dostumuza tuvalet ihtiyacını giderebileceği bölgeyi tarif etmektir. Ona özel bir yaşam alanı yalnızca eğitim için değil, bizimle geçirdiği her anda oldukça gerekli ve özen gösterilmesi gereken bir noktadır.
- Uygulamalı Öğretmek : Dostumuzun tuvaletini nereye yapması gerektiğini ona öğretebilmek için uygulamalı eğitim seçeneğine başvurmamız gerekir ve bu seçenek; eğitimin yalnızca ev ortamında değil, sosyal hayatta da devam ettiğine işaret eder. Dolayısıyla köpeğimizle yaptığımız gezintilerde yanımızda “tuvalet pedi” taşımalı ve dostumuzun sokakta da ihtiyacını bu ped üzerinde gidermesini sağlamamız gerekir.
- Sevgi ve Sabır : Yaşamı yeni öğrenmeye başlayan her canlı gibi köpek dostlarımız da bazı durumlara adapte olmakta zorlanabilir ve bu durum tuvalet eğitimi için de geçerlidir. İlk adımlarda birçok problemle karşılaşacağımız eğitim süreci boyunca dostumuza sevgi ve sabır göstermekten vazgeçmemeli; doğru ve disipline edilmiş bir yaklaşımla er ya da geç bu alışkanlığı kazanacağının farkında olarak hareket etmemiz çok ama çok önemlidir.
Oldukça zahmetli ve yakın ilgi isteyen bu eğitim sürecini profesyonel tuvalet eğitmenlerine emanet etmek; şüphesiz dostumuzun ve bizlerin yaşam kalitesi için en doğru tercih olacaktır.
Labrador Retriever Dostlarınızı Loyal Friend’e Emanet Edin !
Her bir misafirimiz ile özel olarak ilgilendiğimiz köpek otelimizde Labrador Retriever dostlarımızı da ağırlıyoruz, köpek dostlarımızla iletişimde profesyonelleşen personelimiz ve yalnızca dostlarımızın konforu, eğlencesi ve gelişimi düşünülerek tasarlanan alanlarımız ile mümkün olabileceğince sizlerin yokluğunu hissettirmemeye çalışıyoruz.
7/24 veteriner hekim bulunan köpek otelimizde dostlarımızın beslenme, tuvalet ve egzersiz rutinlerini disipline ediyor, sosyal çevre ve hemcinsleri ile kontrolümüz altında etkileşime girmelerine yardımcı olarak sizden ayrı kaldıkları süre zarfında sosyal yaşama adapte olabilmeleri adına elimizden geleni yapıyoruz.
Labrador sahibine sadık mıdır?
Evet, Labrador dostlarımız keskin zekalarının yanında itaat ve sadakatleri ile de dikkat çeker ve ailesi için her türlü tehlikeyi göze alır. Sosyal yaşama oldukça kolay uyum sağlayan ve çocuklar ve özellikle su ile oynamaya bayılan Labradorlar; çocuklu aileler için en uygun köpek ırklarından biridir.
Labrador Retriever ne kadar yaşar?
Dostumuzun sahip olduğu genlere ve beslenme, bakım koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterse de, ortalama olarak bakıldığında Labrador Retriever köpekler 10 – 14 yıl yaşamlarını boyunca yaşayabilirler.
Labrador hangi ülkeye ait bir köpek ırkıdır?
Labrador Retriever köpek ırkının kökenleri Kanada’nın Newfoundland Adası’na dayanır ve “Labrador” adını da bu adadan almıştır.
Labrador tüy döker mi?
Yaşam döngüsünün bir parçası olarak yılda iki kez tüy döken/atan Labradorlar, bu dönemlerin dışında yoğun tüy dökme özelliği göstermezler. Tabii bu durum köpeğimizin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tüy bakımı düzenli yapıldığı takdirde Labradorların tüy dökme süreci rahatlıkla kontrol altına alınır.
Labrador Retriever neden popüler bir köpek ırkıdır?
Fiziksel görünümünün yanında insan yaşamına çabuk uyum sağlaması, çevresiyle ve hemcinsleriyle problemsiz bir yaşam sürmesi, sadakati, parlak zekası, çocuklarla mükemmel derecede anlaşması ve sevecenliği; Labrador Retriever ırkını popüler yapan nedenlerin başında gelir.