Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı

Köpeklerin bakım sürecinde ihmale konu olan noktalarında başında ağız ve diş sağlığı gelir. Bizce bu ihmalin temel nedeni; dostlarımız sindirim süreçleriyle ve ağız yapılarıyla ilgili bilgi sahibi olmayışımızdır. Dolayısıyla köpeğimizde karşılaşabileceğimiz ağız ve diş problemlerine değinmeden önce konuyla ilgili dağarcığımızı genişletmemiz daha doğru bir yaklaşım olur. 

İlk olarak; köpeklerde kimyasal sindirim süreci ağızda başlamaz. Ağızda dişler ve salya yardımıyla başlayan mekanik sindirim süreci, dostumuzun ağız sağlığında dişlerin yapısını çok daha önemli kılar. 

İkinci önemli nokta ise; yavru ve yetişkin köpeklerin diş sayılarının farklılık gösterdiğidir.  Yetişkin bir köpekte 20’si üst çene, 22’si ise alt çenede olmak üzere 42 diş bulunurken; tüm dişleri görünür hale gelen (genellikle 8. hafta sonunda) yavru köpeklerde ise 28 diş bulunur. Bu durum; yetişkin ve yavru köpeklerde beslenme süreci planlanırken diş sayısının da etkin bir faktör olarak değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarır. 

Köpeklerde ağız ve diş hastalıkları kapsamında dikkat çekmemiz gereken ilk hastalık; diş plağı ve diş taşı oluşumlarının diş etlerinde zarar vermesi durumu yani periodontal hastalıktır. 

Dişin “taç” bölgesinde gıda ve bakterilerin bir araya gelerek oluşturduğu diş plağı, düzenli diş fırçalama ya da zaman zaman kuru mama tercihi ile önlenmediği takdirde; köpeğimizin salyasında yer alan kalsiyum mineralleri ile birleşecek ve diş taşına dönüşerek diş etlerine zarar vermeye başlayacaktır 

Diş plağı ve dolayısıyla diş taşı; diş etine etki etmeye başladıktan sonra daha derinlere nüfuz ederek diş eti cebine yerleşir ve son adımda ise diş kaybına neden olur. 

Diş plağı oluşumunu önleme adına alınması gereken en kestirme tedbir; dostumuzun dişlerini düzenli olarak fırçalamaktır. 

Bunun yanında; küçük köpek ırkları her ne kadar yumuşak besinleri tercih etse de zaman zaman kuru mama ve kemik ile beslenme yapılarak plak oluşumu önlenebilir.

Diş taşının, diş etlerine nüfuz etmesi geç aşamada fark edildiği yani diş etleri enfeksiyon kaptığı ve bu enfeksiyon ilerlediği takdirde; cerrahi operasyon ile köpeğimizin dişinin çekilmesinden başka bir çaremiz kalmadı demektir.

Diş taşları erken dönemde tespit edildiğinde ise genel anestezi uygulanarak diş taşı temizliği yapılması sonucunda dostumuzun dişlerini kurtarmamız mümkündür. Dolayısıyla dostumuzun dişlerini düzenli aralıklarla gözlemlememiz, fırçalama önlemini almasak dahi sağlıklı dişler için açık bir kapı bırakacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp Rezervasyon
Hemen Bilgi Al !