Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Köpeklerimizde karşılaşabileceğimiz hastalıklarla ilgili bilgi sahibi olmak hiç şüphesiz gözlem yeteneğimizi ve farkındalığımızı arttırarak dostumuzun yaşamını kurtaracak birkaç saatin ne denli önemli olduğunu kavramamızı ve olası problemlere erken evrede müdahale etmemizi sağlar.

Köpeklerde gençlik hastalığı, bulaşıcı yönü hayli yüksek bir hastalıktır.
Köpeklerde gençlik hastalığı, bulaşıcı yönü hayli yüksek bir hastalıktır.

Gerekli koruyucu önlemleri almadığımız takdirde köpeklerimizde karşı karşıya kalabileceğimiz hastalıklardan biri de; gençlik hastalığı ya da terminolojik adıyla distemperdir. 

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nedir ?

Köpeklerde gençlik hastalığı; bulaşıcı özelliği hayli kuvvetli olan, köpekler için en ölümcül hastalıkların başında gelen, “Canine Distemper” virüsünün neden olduğu ve bu virüse bağlı olarak da “Distemper Hastalığı” şeklinde isimlendirilen; kurt, tilki, gelincik ve çakal gibi yabani hayvanlarda da görülen; idrar, kan ve tükürük yoluyla bulaşabilen, doğrudan çözüm odaklı bir tedaviye sahip olmayan, birçok farklı semptoma sahip olması dolayısıyla teşhisi zaman zaman hayli zor olan ve yalnızca genç köpeklerde değil yaşlı köpeklerde de görülen bir hastalıktır.

Köpeklerde aşılama, distemper başta olmak üzere birçok hastalık için en önemli koruyucu önlemdir.
Köpeklerde aşılama, distemper başta olmak üzere birçok hastalık için en önemli koruyucu önlemdir.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Belirtileri

Gençlik hastalığının belirtilerinin birçok farklı hastalıkla karıştırılabilir olması ve zaman zaman erken dönemde hafif semptomlar göstermesi dolayısıyla teşhisin yani buna bağlı tedavinin gecikmesi; hastalığı tehlikeli kılan ve ölümcül yönünü bir adım daha ileriye taşıyan önemli bir etkendir.

Distemper virüsü ile karşı karşıya kalan köpeklerimizde karşı karşıya kalabileceğimiz temel semptomlar;

  • Çoğu zaman ishal ve kusma ile paralel gelişen ateş ve bu durumun dostumuzun psikolojisinde neden olduğu yıkım.
  • Öksürük ve soluk alışverişinde gözle görülen belirgin problemler.
  • Göz ve burun akıntısıyla birlikte göz kenarlarında dikkatimizi çekecek iltihaplanmalar.
  • Hareket esnasında koordinasyon kaybı, kas seğirmesi ve bu iki semptomun bir ilerisi seviyesi olarak felç durumu.

olarak ifade edilebilir.

Köpeklerde gençlik hastalığı; tükürük, kan ve idrar yoluyla bulaşır.
Köpeklerde gençlik hastalığı; tükürük, kan ve idrar yoluyla bulaşır.

Hastalığın belirtileri her ne kadar birkaç farklı alanda toplansa da, sınırlı gözlem yeteneğine sahip bir köpekseverin bu belirtileri ihmal etmesi mümkündür ve bu durum da; hastalığın ilerlemesine neden olur. 

Dolayısıyla; bir önceki paragraflarda ifade edilen semptomlardan birini dahi köpeğimizde gözlemlediğimiz takdirde hiç vakit kaybetmeden uzman veteriner hekim ile iletişime geçmeli ve yalnızca onun tavsiyelerini uygulayarak hareket etmeliyiz. 

Güvenilir olmayan kaynaklardan edindiğimiz bilgilere dayanarak yapacağımız herhangi bir müdahalenin, dostumuzun sağlığında çok daha ciddi problemlere yol açabileceğinin ve hastalığın yalnızca uzmanlar tarafından tedavi edebileceğinin farkında olmamız gerekir. 

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Tedavisi

Klinik çalışmalar bilimin getirdiği sistematiklik ilkesine bağlı olarak devam etmekle birlikte, gençlik hastalığının tedavisi noktasında doğrudan bir çözüm geliştirilebilmiş değildir. 

Köpeklerde gençlik hastalığı tedavi edilirken; muayene esnasında yapılan gözlemler ve testler sonucunda tespit edilen hastalığın yansımaları yani semptomların tedavisine odaklanılır. Yani hastalığın yanal tedavi uygulanarak ortadan kaldırılması hedeflenir. 

Tabii bu durumda; virüsün, köpeğimizin vücudundaki etkilerine bağlı olarak uygulanan tedavinin kapsamı da değişkenlik gösterir. Dolayısıyla distemper hastalığının tedavisi noktasında standartlaşmış metotlardan bahsetmek mümkün olmaz.

Doğrudan bir tedavi tekniğinin olmamasına bağlı olarak köpeğimizin hastalığa yakalanmaması sağlamanın en önemli tedavi seçeneği olduğunu söylememiz mümkündür. 

Köpeğimizin distemper hastalığına yakalanmasını engellemek adına almamız gereken önlemler;

  • Köpeğimiz 6 haftalık (45 günlük) ve 8 haftalık olduğunda gerekli aşılarını yaptırmak.
  • Köpeğimizi distemper başta olmak üzere birçok ölümcül hastalıktan koruyacak karma aşıların yaptırılması adına yıllık periyotlarla veteriner hekim ziyaretlerimizi aksatmamak.
  • Köpeğimizin su ya da mama kaplarını başka köpekler ve evcil hayvanlar ile paylaşmasını önlemek.
  • Özellikle köpeğimiz ile yaptığımız gezintilerde köpeğimizin sokak köpekleriyle yakın temasına izin vermemek ve sokaktan beslenmesine engel olmak.

şeklinde sıralanabilir.

Elbette alınacak önlemler içerisinde en etkili ve önemli olanı; düzenli olarak yaptırmamız gereken aşılardır. 

Uzman veteriner hekimler, köpeklerin aşı takvimlerini düzenler ve bu aşıların dönemleri noktasında bizleri yönlendirir. Dolayısıyla köpeğimizin sağlığı ve yaşam kalitesi için veteriner hekim kontrollerini asla ve asla aksatmamamız gerekir. 

Köpeklerde gençlik hastalığı insanlara bulaşır mı ?

Hastalığın bulaşıcı yönünün takibi noktasında yapılan gözlemlerde, köpeklerdeki gençlik hastalığının insana bulaştığı herhangi bir vaka görülmemiştir.

Köpeklerde gençlik hastalığı nasıl geçer ?

Gençlik hastalığının kabul gören kesin bir tedavisi yoktur ve tedavi noktasında izlenen yöntem; hastalığın, köpeğimizin vücudu üzerindeki etkilerinin ortadan kaldırılması olarak belirlenmiştir. Örneğin; burun akıntısı ya da yüksek ateş ile birlikte kusma ve ishal görülen gençlik hastalığına yakalanan bir dostumuzda bu hastalığı tedavi ederken ateşin düşürülmesine, burnun sürekli olarak temizlenmesine ve kusma ile ishalin getirdiği sıvı kaybının önlenerek beslenme dengesinin oluşturulmasına odaklanılır.

Köpeklerde gençlik hastalığı neden olur ?

Köpeklerde gençlik hastalığına; kurt, tilki, gelincik ve çakal gibi yabani hayvanların da taşıdığı “Canine Distemper” virüsü neden olur. İdrar, kan (anneden yavruya bulaştığı durumlar da gözlenmiştir) ve tükürük yoluyla bulaşabilen bu virüs, köpeğimizin taşıyıcı yabani hayvanlar, sokaktaki köpekler, ortak kullandığı mama ve su kapları ya da sokakta tükettiği herhangi bir besin yoluyla dostumuza bulaşabilir.

Köpeklerde gençlik hastalığı ölümcül müdür ?

Evet, gençlik hastalığı kesinlikle ölümcül bir hastalıktır ve tüm köpek hastalıkları içerisinde bu yönüyle ayrı bir yere sahiptir. Dolayısıyla hastalığın dostumuzun canına mal olmasını engellemek adına erken dönemde önlem almamız ve koruyucu aşılarımızı aksatmamamız gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp Rezervasyon
Hemen Bilgi Al !