Neşeleri ve enerjileri ile hayatımıza renk ve mutluluk katan köpek dostlarımızda karşılaşabileceğimiz diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi ishal durumunda da problemi asla göz ardı etmemeli, erken dönemde sorunun kaynağını araştırmalı ve ishal gibi oldukça net birkaç tedavi tekniğiyle ortadan kalkabilecek bir hastalığın, dostumuzun sağlığını tehdit edecek düzeye gelmesini engellemeliyiz.
Köpek Neden İshal Olur ?
Köpeklerde yaş, ırk ve cinsiyet ayırt etmeksizin ortaya çıkabilen ishalin arkasında yatan nedenlerin çoğu, köpeğimizin beslenme alışkanlığındaki sorunlardan yani doğru bir beslenme süreci yürütemiyor olmamızdan kaynaklanır.
Köpeklerde ishal görülmesinin temel birkaç nedenini sıralamak istersek;
- Dostumuzun çöpten ya da çevreden temin ettiği bozulmuş yiyecekleri tüketmesi.
- Çeşitli hastalıklara çözüm olması amacıyla kullanılan ilaçların sindirim sistemine olumsuz etkisi.
- Birçok farklı etkene bağlı olarak gelişen stres durumu. (Bu durum genellikle köpeklerin yalnız kalması ya da sahibiyle arasındaki problemlere bağlı gelişen stres ile ilgilidir.)
- Bakterilerin sindirim sisteminin normal işleyişini sekteye uğratması.
- Bağırsak parazitlerinin dışkılamanın yapısını değiştirmesi.
nedenlerine dikkat çekmemiz gerekecektir.
Bu Soruların Yanıtını Arıyor Olabilirsiniz ?
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir ?
Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı Neden Önemli ?
Köpeklerde Gençlik Hastalığının Nedenleri ve Tedavisi
Sıralanan etkenlere baktığımızda da göreceğimiz üzere, sindirim sistemindeki bakteri ve mikroorganizma hareketlerinin dostumuzun boşaltım sistemi üzerinde yaptığı etki, ishal durumunu ortaya çıkarır.
Sorunun arkasında yatan nedenlerin doğru tespit edilmesi hiç şüphesiz problemin ortadan kalmasına yönelik atılacak adımların da belirlenmesine öncülük eder ve bu tespitin yapılabilmesi de, gözlem yeteneğimizin kuvvetli olması ve dostumuzun disiplinli bir hayata sahip olmasına bağlıdır.
İshalin nedenleri incelendiğinde köpeğimizin disiplinli ve sistematik bir eğitim programından geçmesinin de ileride karşılaşılması muhtemel hastalıklar üzerinde azaltıcı bir etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle çöpten ya da çevreden tüketilen besinler ile zehirlenme ya da bakteri alımı gibi nedenler çevresinde gelişen ishal durumu, eğitimin öneminin bir kez daha vurgulanması açısından oldukça önemlidir.
Sindirim sistemindeki ani değişimleri engellemesi ve sistematik bir beslenme sürecinin önünü açması açısından;
- Düzenli periyotlarla köpeğin yapısına uygun şekilde yapılan egzersizler.
- Yeni mamaya geçiş sürecinde ilk etapta eski ve yeni mamayı belirli oranda karıştırarak zamana bağlı olarak yeni mamanın rasyondaki ağırlığının arttırılması stratejisi.
- Yem ve su kaplarının sürekli olarak dezenfekte edilmesi.
kritik öneme sahiptir.
Köpeklerde İshal Tedavisi
Köpeklerde ishali tedavi edebilecek süreci detaylandırmadan önce, ishal durumunda asla yapılmaması gerekenleri açıklamamız ve bunları yaptığımız takdirde, köpeğimizin hayatını tehlikeye atabileceğimizi unutmamamız gerekir.
Köpeğimizde ishal gördüğümüz takdirde asla yapmamamız gerekenler;
- Köpeğimize herhangi bir şekilde temin ettiğimiz ilaçlardan biri vermek.
- Beslenmenin devam etmesini ishale bir neden olarak görerek köpeğimize mama vermeyi bir anda kesmek.
- İshalin devamlılığını gözlemlediğimiz anda veteriner hekimi aramamak. (Uzmanların tavsiyesi, genellikle 1 ya da 1.5 gün süren ishallerde endişelenmemiz gerektiği yönündedir.)
- İshalin derecesini artıracağını düşünerek köpeğimize su vermemek. (Sıvı kaybı, köpeklerde kusmada olduğu gibi ishalde de çok tehlikeli bir durumdur.)
olarak sıralanabilir.
Köpeğimizin ishal olduğunu fark ettiğimiz anda ishalin çözümüne yönelik atmamız gereken adımlar ise;
- Sıvı kaybının dokularda neden olabileceği deformasyona engel olmak adına dostumuzun su kabında sürekli temiz su bulundurmalı ve bu suyu içtiğinden emin olmalıyız. (Köpeklerde Beslenme >> https://loyalfriend.com.tr/blog/kopeklerde-beslenme/ )
- Köpeğimizin bu süreçte sıkça tuvalete çıkması gerektiğinin farkında olarak eğer tuvalet için yürüyüş yaptırıyorsak bu yürüyüşleri artırmamız gerekir. (Yaşam ortamında tuvalet ihtiyacını gidermesi, dostumuzun hem psikolojik hem fizyolojik stresini artıracaktır.) Köpeklerde Tuvalet Eğitimi >> https://loyalfriend.com.tr/blog/kopeklerde-tuvalet-egitimi/
- Köpeğimize verdiğimiz mamayı tümüyle kesmeden fakat önemli ölçüde (¾ oranında) azaltarak, onu beslemeye devam etmemiz gerekir. İshali ilk fark ettiğimiz anda alacağımız bu önlemde gözlem süreci çok ama çok önemlidir. Eğer köpeğimizin boşaltım sistemi miktarı düşürülen mamaya da tepki vermeye devam ediyorsa, bu durumda en azından 12 saat boyunca kuru mama ile beslenmeyi durdurmamız gerekir.
- Köpeğimizin enerjisini geri kazanması adına ev yapımı besinler hazırlamamız, ishal tedavisinde önemli bir noktadır. Hazırlayacağımız bu mamanın içerisinde yer alması gereken besinler en temel haliyle; patates püresi, pirinç lapası ve belirli bir miktar yağsız tavuk eti olarak sıralanabilir. Mamada asla ve asla tereyağ gibi süt ürünleri kullanmamamız gerektiğini de unutmamalıyız. (Köpekler Süt İçer mi >> https://loyalfriend.com.tr/blog/kopekler-sut-icer-mi/ )
- Alınan önlemlere rağmen iki günden fazla süren ya da kusma ile birlikte gelişen ishallerde hiç vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekim ile iletişime geçmeli ve dostumuzun tümüyle onun gözetimine bırakarak veteriner hekimin tavsiye ettiği tedaviyi eksiksiz bir şekilde uygulamalıyız.
halinde açıklanabilir.
Tüm bu adımlara baktığımızda; köpeklerde tuvalet eğitimi, beslenme düzeni ve hayat disiplininin birbirinden ayrılmaz bütünler olduğunu ve dostumuzun disiplinli bir hayata kavuşarak yaşam konforunu artırmasının önünde başarılı bir tuvalet eğitimi ve beslenme düzeninin varlığını açıkça görmemiz mümkündür.
Köpeğimizde karşılaştığımız ishali birkaç temel önlemle ortadan kaldırmak çoğu zaman mümkünken zaman zaman durum çok daha ciddidir ve köpeğimizdeki ishalin kanlı olması ve kusma ile birlikte gelişmesi, ciddi ve bir an evvel önlem alınması gereken durumları oluşturur.