Köpeklerde Kusma

Temelinde yatan sorunların çoğu zaman sindirim sistemi kaynaklı olduğu ve köpek dostlarımızda hayli sık görülen rahatsızlıklardan biri olan kusma; birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilen, daha ciddi hastalıklara işaret etme ihtimali olan ve yaşamını köpeklerle paylaşan tüm hayvanseverlerin bilgi sahibi olması gereken bir köpek hastalığıdır.

Köpeklerde kusma, birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir.
Köpeklerde kusma, birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir.

Köpekler Neden Kusar ?

Köpeklerde kusmanın nedenleriden bahsetmeden önce; kusma ve regürgitasyon olaylarının farklı yapılara sahip olduğu ve en genel haliyle; tüketilen besin ya da sıvıların, mideye ulaşmadan önce yemek borusundan geri gelmesi olarak ifade edebileceğimiz regürgitasyon durumunun, öksürük ile tetiklenebildiği ve çoğunlukla beslenme sonrasında 15 – 25 dakikalık periyot içerisinde gerçekleştiğinin altını çizmemiz gerekir.

Köpekler kusma sonrasında sakinliğe ve güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar.
Köpekler kusma sonrasında sakinliğe ve güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar.

Dolayısıyla kusma ve regürgitasyon durumlarını birbirine karıştırmamalı, doğru müdahaleyi yapabilmek için doğru teşhisi koymamız gerektiğini kabul etmeliyiz.

“Köpekler neden kusar ?” sorusuna birçok farklı etken çerçevesinde yanıt vermek mümkündür ve köpeklerde kusma, çoğu zaman dostlarımızın mide ve bağırsağındaki bakteriyel ya da beslenmeye bağlı olarak gelişen komplikasyonlar etkisinde ortaya çıkarken zaman zaman da;

  • Cisim yutma
  • Böbrek ve karaciğerin işlevindeki dalgalanma
  • Pankreasın iltihaplanmasına bağı olarak görevini tam anlamıyla yerine getirememe
  • Ani beslenme değişimi

durumlarıyla ilintili olarak ortaya çıkar.

Köpeklerde kusma durumu zaman zaman halsizlik ve ishal ile bir arada görülür.
Köpeklerde kusma durumu zaman zaman halsizlik ve ishal ile bir arada görülür.

Burada ifade edilmemesine karşın kusmayı tetikleyen bir durum da; tümörlerdir.

Tümörler çoğu zaman yaşlı köpeklerde görülmesi dolayısıyla kusmanın ana nedenlerinden biri olarak değerlendirilmemekle birlikte, dostumuzun yaşı ve yapısına bağlı olarak gündeme gelmesi muhtemeldir.

Tabii kusmanın nedenlerinin yanında dikkat çekilmesi gereken bir alan da gerçekleşme şeklidir. Köpekler görebileceğimiz kusma türleri en genel haliyle;

  • Beslenme faaliyetinde bulunmasa dahi ortaya çıkan sürekli kusma durumu.
  • Kusmuk içerisinde kan parçacıklarının ortaya çıktığı durum.
  • İshal ile birlikte gelişen ve birbirini takip eden kusma durumu.

şeklinde sıralanabilir.

Kusmanın neden kaynaklandığını tespit etmek, tedavi için atılması gereken ilk adımdır.
Kusmanın neden kaynaklandığını tespit etmek, tedavi için atılması gereken ilk adımdır.

Burada ifade ettiğimiz kusma çeşitlerinin tam anlamıyla neden kaynaklandığını elbette gerekli tetkikleri yapmadan öğrenmemiz mümkün değildir ve bu konuda kesinlikle sorumluluk almamamız; vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime başvurarak dostumuzu güvenilir ellere emanet etmemiz gerekir.

Kusmanın altında yatan etkenler her ne kadar temel bir bakış açısıyla 5-6 noktada toplanabilir gibi görülse de, bu durum bazı hallerde problemin kökenindeki nedenin bulunmasını geciktirerek kusmanın ortadan kaldırılması noktasında zorlaştırıcı bir etkiye sahip olabileceğini unutmamamız gerekir.

Köpeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir ?

Bir önceki satırlarımızda da dikkat çektiğimiz üzere; doğru tedavi için doğru teşhis gerekir ve “kusmaya nelerin iyi geleceği” noktası da, kusma durumunu ortaya çıkartan etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Örneğin; ani beslenme programı değişimi, cisim yutma ve bakterilerin mide ya da bağırsak üzerindeki etkilerine bağlı olarak gelişen kusma durumu alınacak birkaç basit önlem ile uygun zemine oturmadan ortadan kaldırılırken; pankreas ya da böbrek işlevselliğindeki problemlerden dolayı gelişen kusma durumunda, çok daha kapsamlı bir tedavi süreci izlenir.

Bu açıdan bakıldığında; dostumuzun beslenme ve bakım sürecinde hassas davranılmasının hastalıklar üzerinde yapması muhtemel önleyici etkiyi daha net görmek mümkün olacaktır.

Köpeğimiz ishal durumunda olduğu gibi kusma esnasında da ciddi miktarda sıvı kaybeder ve bu sıvı kaybının metabolik faaliyetleri sekteye uğratması mümkündür. Dolayısıyla ilk yapmamız gereken; kusma nedeniyle ortaya çıkan sıvı kaybının telafi edilmesi amacıyla köpeğimize su vermektir. 

Tabii bu sıvı kaybını telafi etmeye çalışırken köpeğimize bir anda su vermemeli, su kabını azar azar doldurarak suya verdiği tepkiyi incelemeliyiz. Çünkü ilk kusmadan sonra kusma durumunun devam etmesi ihtimaller arasındadır ve midenin tekrar faaliyeti bu durumu tetikleyebilir.

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de kusma eylemi yemek borusunu tahriş eder ve köpeğimizin gerilerek huzursuz bir hale bürünmesine yol açar. Bu açıdan baktığımızda; dostumuzun kendini güvende hissetmesini sağlamamız, onu sakinleştirmemiz ve panik yapmadan sakin hareketlerle sevgimizi belli ederek onu rahatlatmamız; kusma sonrasında nasıl davranmamız gerektiğini özetler niteliktedir.

Köpekler, kusma sonrasındaki 12 saat boyunca tekrar beslenme faaliyetinde bulunamazlar. Bu durum sona erdiğinde; küçük öğünlerle dostumuzu beslemeyi deneyebiliriz fakat burada öğün miktarının küçültülmesi ve öğün sonrasında dostumuzun davranışlarının gözlemlenmesi çok önemlidir.

Tüm bunları bir yana bırakacak olursak; nedeni her ne olursa olsun; köpeğimizde kusma durumu ile karşılaştıktan sonra ilk yapmamız gereken; uzman bir veteriner hekim ile iletişime geçmek olmalıdır.

Köpekler Kusma Sonrasında Nasıl Beslenir ?

Köpeğimize kusma sonrasındaki ilk 12 saatte besin verilmesi tavsiye edilmez fakat su için bu durum geçerli değildir çünkü kusma esnasında dostumuz sıvı kaybeder. Kusmadan sonraki 6. saatten itibaren dostumuza suya karşı tepkisini ölçecek miktarlarda su verebiliriz. Burada ölçülü davranmamızın nedeni; tekrar kusma durumunun görülmesi ihtimalinin varlığıdır. 12. saatten sonra vereceğimiz besinler ise kuru mamadan ziyade haşlanmış ve kemiksiz et olmalıdır. Besinde özellikle kemik bulunmaması önemli bir noktadır.

Köpeklerde Kusmadan Korkmalı Mıyız ?

Sürekli, kanlı ya da ishal ile görülen kusma durumu dışında, aralıklarla görülen kusmalarda büyük ölçüde korkulacak bir şey yoktur fakat burada kabul edilmesi gereken nokta; kusmanın kapsamı ne olursa olsun, vakit kaybetmeden veteriner hekim kontrolüne başvurulması gerektiğidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp WhatsApp Rezervasyon
Hemen Bilgi Al !