Köpeklerin Ağız Kokusu Nasıl Giderilir ?
Hayatımıza renk ve neşe katan dostlarımızın bakımı hiç de göründüğü kadar kolay değildir ve köpek dostlarımızla paylaştığımız yaşantımızda karşılaşabileceğimiz problemlerden biri de dostlarımızın ağız kokusudur.
Köpeğimizin ağzı kokuyor ve bu durum bizi belirgin ölçüde rahatsız ediyorsa doğru teşhis ve müdahaleyi yapabilmek adına öncelikle hiç şüphesiz bu ağız kokusuna neden olan etkeni doğru tespit etmemiz gerekir.
Köpeklerin Ağzı Neden Kokar ?
Köpek dostlarımızın ağız kokusu insanların ağız kokusuyla kıyaslanamayacak ölçüde rahatsızlık verir ve bu rahatsızlığın arkasında başta diş plaklarında bakteri oluşumundan ilaç kullanımına kadar birçok farklı detay vardır.
Yapılan araştırmalar ve gözlemler neticesinde köpeklerde ağız kokusuna neden olan en önemli etkenin; dostumuzun beslenme düzeni olduğunu söyleyebiliriz.
Köpeğimizi özellikle yumuşak ve şeker ve karbonhidrat düzeyi yüksek gıdalarla besliyorsak bu durum diş plağında kalan artıkların bakteri oluşumuna zemin hazırlamasına yardımcı olacaktır. Yine beslenme düzeninde tek yönlü beslenmenin de zaman zaman dostumuzda ağız kokusu yapabileceği unutulmamalıdır. Yine beslenmeye bağlı olarak çürüyen dişlerin de ağız kokusu yapma ihtimali vardır.
Köpeklerde ağız kokusunun olası nedenlerinden biri de ağırlıklı pay sahibi olmasa da şeker hastalığıdır. Özellikle son yıllarda köpekler arasında yaygınlaşan sağlık sorunlarından biri haline gelmeye başlayan şeker hastalığı, ağız kokusunda da karşımıza çıkar ve önemli bir ölçüde beslenme düzeniyle ilgili bir sağlık sorunu olduğunun altını çizmemiz gerekir.
Dostlarımızda karşı karşıya kalabileceğimiz ağız kokusuna zemin hazırlayabilecek diğer noktalar ise; ilaç kullanımı ve parazit faaliyetleridir. Eğer dostumuzun bir hastalığı dolayısıyla ilaç kullanması gerekiyorsa bu ilacın ağızda koku yapma ihtimali vardır. Böyle bir durumda veteriner hekim önerisi olan ilacın kullanımından vazgeçilmemeli, ağız kokusunun hafifletilmesi adına önlem alınması gerekir.
Parazit faaliyetler ise ilaç kullanımına kıyasla daha komplike bir konu olmakla birlikte düzenli veteriner hekim kontrolleri dolayısıyla aşı takvimi aksatılmadığı takdirde büyük ölçekle sorun oluşturacak bir nokta değildir.
Tüm bunlara baktığımızda; köpek dostlarımızda ağız kokusunun birkaç farklı nedene bağlı olarak oluşabileceğini ve ağız kokusunun arkasında yatan nedenlerin tespit edilebilmesinin, önlem alma noktasında işimizi kolaylaştıracağını söylememiz mümkündür.
Ağız Kokusunu Nasıl Gidereceğiz ?
Daha önce de birkaç kez belirttiğimiz üzere köpek dostlarımızda ağız kokusunun bir numaralı nedeni; dostumuzun beslenme düzenidir ve bu açıdan baktığımızda önlem noktasında dikkat etmemiz gereken ilk alanın dostumuzun ağız ve diş temizliği olduğunu söyleyebiliriz.
Köpekler genellikle dişlerinin fırçalanmasından hoşnut olmaz fakat ağız sağlığı ve kokusu için diş fırçalama gerekli ve önemli bir önlemdir. Dolayısıyla haftalık periyotta dostumuzun dişlerini en azından üç dört kez fırçalamamız gerekir. Kullanacağımız diş fırçası ve macunu noktasında uzman veteriner hekim görüşü aldığımız takdirde en optimum seçimi yapmamız kolaylaşır.
Ağız kokusunu önleme açısından alabileceğimiz ikinci önlem ise; özellikle yaz aylarında dostumuzun su kabında sürekli taze bulundurmamız ve mama ve su kabı temizliğine dikkat etmemizdir. Özellikle yaz aylarında dostumuzun mama ya da su kabında bakteri ya da mikroorganizma faaliyetleri görülebilir. Bu durumun önüne geçmek adına temizlik faktörü üzerinde durmamız önemlidir.
Zaman zaman köpeğimizi beslemek için kullandığımız gıdalar da ağız kokusuna neden olabilir. Dolayısıyla eğer beslenme düzenine yeni dahil ettiğimiz gıdalardan sonra karşılaştığımız bir ağız kokusu söz konusuya bu gıdaları dostumuza vermeyi bırakmayı denemeliyiz. Eğer beslenme düzenindeki bu değişimden sonra dostumuzda ağız kokusu da ortadan kalkıyor, bu gıdaların ikameleri yani eş besin değerine sahip gıdalara yönelmemiz en doğru tercih olacaktır.
Dostumuzun ağız bakımı, mama ve su kapları ve son adımda beslenme düzenin yaptığımız değişimler ağız kokusunu önlemediği takdirde veteriner hekim ile iletişime geçerek ağız kokusu ilacı ya da macunu önerisi almamız gerekir. Burada doğrudan internet üzerinde satışı yapılan ürünlere yönelmek yerine uzman veteriner hekim görüşüyle ilerlememiz dostumuzun sağlığı açısından en doğru yaklaşımdır.