Yavru Köpek Eğitimi
İnsan yaşantısının vazgeçilmezlerinden olan ve hayatımızı renklendiren köpek dostlarımızın eğitimiyle ilgili üzerinde durulması gereken noktalardan biri de hiç şüphesiz ‘Yavru köpek eğitimi nasıl verilir ?‘ sorusunun yanıtı etrafında gelişir ve minik dostlarımıza vereceğimiz eğitimin ilerleyen dönemde onun yaşantısını hayli etkileyeceğini dikkate alırsak, yavru köpek eğitiminin ne denli kritik bir alan olduğunu daha net görmek mümkün olacaktır.
Yavru köpekler için eğitim kapsamında dikkate alınkası gereken temel nokta; minik dostumuzun hayatı ve çevresini yeni keşfetmeye başladığı, dolayısıyla da bu dönemde ona karşı yapılacak olan tüm davranışların hassasiyete sahip olduğudur. Buna ek olarak; yavru köpek eğitimi öncesinde hazırlık evresi olarak nitelendirebileceğimiz yavru köpek bakımı ve beslenmesine de kısaca değinerek, verimli bir eğitim süreci öncesinde üzerinde durulması gerekenlerden bahsetmek gerekir.
Yavru köpek bakımında; ev ortamının düzenlenmesi, veterine hekim seçiminin yapılması ve kontrol ziyaretlerinin programlanması, oyuncak, mama ve su kabı, tasma, tüy fırçası gibi temel malzemelerin temin edilmesi olmak üzere temel bölümlere ayrılabilir. Elbette burada her bir aşama, minik dostumuzun bakımı için kritik bir öneme sahip olmakla birlikte yavru köpek eğitimine zemin hazırlanması noktasında da üzerinde durulması gereken alanlardır. Dolayısıyla burada temel faktörleri ayrı ayrı değerlendirirsek;
- Ev ortamının yavru köpeğe uygun olarak düzenlenmesi ile minik dostumuzun herhangi bir yere sıkışması ya da bir yerden düşmesinin önüne geçilecektir. Bu nedenle; evdeki merdivenler, pencereler ve balkonlar kontrol edilmeli, dostumuzun ısırabileceği elektrik kablosu vb. nesneler ortadan kaldırılmalıdır.
- Özellikle diş çıkarma döneminde olan yavruların çiğneme sorununun önüne geçebilmek adına dostumuzun besleneceği mamalığın ve suluğun paslanma ya da kırılma sorunu olmayan çelik malzemeden temin edilmesi, temizlik açısından da kolaylık sağlayacaktır.
- Minik dostlarımızın tırnakları düzenli olarak kesilmeli, tüyleri de yine aynı şekilde düzenli olarak taranmalıdır. Tarama sıklığı ve tırnak kesimi şüphesiz yavrunun ırkına ve fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösteren faaliyetlerdir. Bu aşamada banyo konusundan da bahsetmek gerekir. Uzun tüyle yavrular çoğunlukla 3-4 ayda bir kez banyoya ihtiyaç duyarken kısa tüylü yavrular için bu sıklık 6 ayda bir şeklinde ifade edilebilir.
Elbette yavru köpek bakımı kapsamında değerlendirilen temel faktörlere ilaveten dikkate alınması gereken yanal faktörler de mevcut olup, tüm bunların ayrı başlık altında değerlendirilmesi bu yazının kapsamını aşar. Burada bakım ve beslenmeye değinilmesindeki temel amaç; bir önceki paragraflarda da ifade edildiği gibi, köpek gelişiminde etki sahibi olan bu iki temel faktörün, yavru köpek eğitimi noktasında da süreci etkilediği hatta çoğu zaman doğru bir eğitim süreci önündeki engellerden olduğudur.
Köpek eğitimine zemin hazırlayan beslenme faaliyeti ile ilgili dikkat edilmesi gereken temel noktaları şu şekilde detaylandırmak mümkündür;
- Öncelikli olarak minik dostumuzun ırkına ve tahmini büyüme sürecine uygun olan bir mama tercih edilmelidir. Burada hiç şüphesiz alanında uzman bir veterinerden destek almak gerekir. Veteriner hekiminizin, minik dostumuzla ilgili gerekli tetkik ve incelemeleri yaptıktan sonra uygun mamayla ilgili tavsiyelerde bulunacak ve beslenme sürecinin temeli olan mama seçiminden gerekli tüm desteği sağlayacaktır. Annesinden ayrılan bir yavru 4 ile 12 haftalık olduğu periyotlarda bağışıklık sistemini oluşturmaya başlar ve yine yavruların sindirim sisteminin en hassas olduğu dönem budur. Dolayısıyla tümüyle doğru bir beslenme sürecinin temellerinin atılması, yavrunun gelişim sürecine olumlu yönde katkı sağlamasının yanında bağışıklık sistemini diğer bir ifadeyle yetişkinlik dönemini de etki altına alacaktır.
- Yavrunun besleneceği mamaya karar verdikten sonra öğün saatlerinin belirlenmesi ve günlük bir düzen içerisinde bu öğünlerin verilmesi süreci başlar. Çoğunlukla yavrular 6 ay olana kadar günde 3 kez beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Burada öğünlerin her gün aynı saatte ve düzenli bir şekilde verilmeleri kritik öneme sahiptir. Bunun yanında; yavrunun her zaman aynı yerde ve aynı mama kabında beslenmesi gerekir. Evde yavru köpek eğitimi için önemli olan bu düzen, kesinlikle bozulmamalı, öğün dışında sofrada arta kalan yemekler yavruya verilmemelidir. Ana öğün dışında yavruya verilen ve farkına olmadan onun sindirim sistemini tümüyle bozan besinlerin başında çikolata gelir. İçerisinde bulundurduğu teobromin maddesi yavrunuzun sindirim sistemini tümüyle bozarak hastalanmasına hatta ölümüne dahi neden olabilir.
- ‘Yavru köpek nasıl eğitilir ?‘ sorusunun yanıtlarından da biri olan hiyerarşi kavramı, beslenme esnasında da geçerlidir. Ailenin ya da sizin ev ortamında tek söz sahibi olduğnuuzu göstermeniz adına öncelikle kendi yemeğinizi yemeniz, daha sonrasında yavrunuzu beslemeniz gerekir. Bu aşamada dikkat çekilmesi gereken bir nokta da; yavrunun, öğünü sizin istediğiniz saatte yememesi durumunda ne yapılacağıdır. Mama kabına besin konulduğunda bu besini belirli bir süre içerisinde tüketmeyen yavruların önünden mama kabı alınmalı ve bir sonraki öğün saatine kadar kesinlikle mama verilmemelidir. Bu hareketin temelinde yatan amaç; verilen öğünlerin ana öğün olarak görülmesi yani atıştırmalık olmadığının yavruya ifadesidir.
- Beslenmenin bir sonucu olarak hiç şüphesiz yavru gelişim süreci içerisine girecek ve kilo almaya başlayacaktır. Büyüme eğrisinin beklenen ölçülerde olup olmadığının düzenli olarak kontrol edilmesi istenmeyen durumların önüne geçmesi açısından önemlidir. Dolayısıyla belirli periyotlarla evde kilo kontrolü yapmanın yanında genel büyüme performansının değerlendirilmesi adına veteriner hekim kontrolüne başvurulması da gerekir.
Tüm bunlara bakıldığında; minik dostlarımızın bakımı, beslenmesi ve eğitiminin hayli geniş kapsama sahip olduğu ve her bir faaliyet alanın da kendi içerisinde birçok özel aşamaya ayrıldığını ifade etmek gerekir. Loyal Friend bünyesinde sunduğumuz köpek eğitimi hizmeti kapsamında, alanında uzman personelimizin tüm bu aşamaları dikkate alarak oluşturduğu eğitim programları ile minik dostlarınızı sağlıklı bir gelişim sürecine ve sosyal yaşama hazırlıyoruz.
Yavru Köpek Eğitimi Nasıl Verilir ?
Bir önceki paragraflarda da zaman zaman ifade edildiği gibi yavru köpek eğitimi, dostumuzun geleceğine şekil vereceğinden dolayı oldukça kritik ve üzerinde hayli zaman harcanması gereken bir alandır. Bu denli kritik bir eğitim sürecinde hiç şüphesiz profesyonel bir yardım almak ve sürecin uzmanlar tarafından takip edilmesi sağlamak daha doğru olacaktır.
Firmamız bünyesinde sunulan köpek eğitimi sürecinde dikkate aldığımız noktalar ve genel sistem işleyişini şu şekilde detaylandırmak mümkündür;
- Ev ortamında sizinle birlikte yaşayacak olan yavrunun ilk olarak evdeki düzeni ve kuralları öğrenmesi gerekir. Bu aşamanın yavru köpek eğitimi noktasında en kritik nokta olduğunun altını kalın çizgilerle çizilmelidir. Köpeğinizin evin hangi ortamlarında dolaşabileceği, hangi nesneleri kullanabileceği ve nasıl davranacağı temel itibariyle eğitimin ilk adımında netleştirilen faktörlerdir. Dolayısıyla bu süreçte dostumuzun, ailenin ya da sizin sıklıkla vakit geçirdiğiniz odalarda gezinmesine izin vermek ve yatak odası ya da mutfak gibi alanlara girişini yasaklamak, ailenin oturduğu koltuk, sandalye vb. nesneler ile temasını kısıtlamak ve ev ortamında sizinle ne derecede yakın olacağını belirmek atılacak en doğru adım olacaktır. Elbette burada bahsedilen kurallar genellikle ailelerin tercih ettiği noktalar olup, minik dostumuzu besleyecek olan aile ve bireye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
- Yavru köpek eğitiminde ikinci adım ‘düzen’ kavramı etrafında gelişen beslenme, tuvalet ihtiyacı ve gezinmedir. Belirtilen bu temel faaliyetlerin sahip otoritesi altında gerçekleşmesi kadar düzenli periyotlarla da gerçekleşmesi önemlidir. Elbette gezinme ve tuvalet ihtiyacı noktasında dostumuzun da istekleri dikkate alınarak ufak esneklikler sağlanabilir fakat bu durumun süreklilik arz etmesinden uzak durulması, yavrunun sistematik bir yaşama sahip olması gerekir.
- Ödüllendirme ve cezalandırma kavramları da hiç şüphesiz köpek eğitimde önemli bir yer tutar.
Yavrunun temel kuralları öğrendikten ve uyguladıktan sonra ödüllendirilmesi bu kuralların pekişmesini sağlayacak ve sahibine olan güvenini arttıracaktır. Yavru köpek eğitimi geneline bakıldığında; saygı ve güven kavramlarının altını çizmek gerekir. Sahip, yavruya saygı duymadığı takdirde yavrunun ona güvenmesi ve itaat etmesi mümkün olmayacağından, bu iki kavram arasındaki dengenin tam anlamıyla kurulmasına dikkat edilmelidir. Cezalandırma noktasında ise kesinlikle fiziksel şiddetten uzak durulmalı, ses yükseltme, tasma takma (takılacak büyüklükteyse) ya da yalnız bırakma uygulanmalıdır. Yavru özellikle ilk anlaşmazlıklarda sahibine hırlamaya başlayabilir. Bu durumun hemen önüne geçmek ileride doğması muhtemel problemlerin de önüne geçeceğinden, hırlama durumu ile karşılaşıldığı takdirde sert bir uyarı ile yavrunun cezalandırılması hatta bir öğünden uzak tutulması doğru olacaktır.
- Yavruya otur, yat, gel gibi temel komutların öğretilmesinde ödül maması tekniği en sık tercih edilen yöntemdir. Yavrunun öğrenme hızına bağlı olarak bu komutları algılama süresi de değişkenlik göstermekle birlikte, gün içerisinde yapılacak düzenli aktiviteler ile yavrulara kısa süre içerisinde bu komutları kavrama yetisi kazandırılır. Yavru köpeklerde problem oluşturan alanlardan biri; seyahattir. Yavrunun seyahate çıkartılmadan önce birkaç kez araca bindirilmesi ve en sevdiği oyuncağı ile araçta vakit geçirilmesine özen gösterilir.
Seyahat ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalardan biri; yavrunun her ne kadar itaatkar olsa da tasma ile dışarıya çıkartılması ve tasmadaki bilgilerin güncel olması gerektiğidir. Sosyal yaşama ile yeni tanışan yavruların kolay ürktüğü dikkate alınarak uygulanan bu önlem, yavrunun kaybolma gibi durumlarda çok daha kolay bulunmasını da sağlayacaktır. Uzun seyahatlerden önce araçla kısa seyahatler yapmak yavrunun araca alışmasına yardımcı olacaktır. Seyahat esnasında yavrunun kafasını camdan sarkıtmasına izin verilmemeli, bu durum tekrarlandığı takdirde cezalandırma kavramı gündeme getirilmelidir. Köpeğinizin sizinle seyahat edemeyeceği durumlarda onu profesyonel ve güvenilir köpek oteli hizmeti veren bir yuvaya emanet etmek, doğru bir tercih olacaktır.
Görüldüğü üzere yavru köpek eğitimi oldukça kapsamlı bir alan olup, yavrulara hassas davranılmadığı takdirde gelecek adına birtakım problemlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Firmamız bünyesinde yer alan tüm personel yavrularınıza sevgi ve saygı ile yaklaşmakta, uzun süredir sektörde faaliyet göstermenin getirdiği tecrübe ile programlanan eğitim programlarını tam anlamıyla uygulayarak, yavrularınızın hızlı ve doğru gelişiminin önünü açmaktadır.