Minik dostlarımızla iç içe bir yaşam süren bireylerin fikir birliği edemediği ve bilgi kirliliğinden dolayı zaman zaman oldukça farklı uygulamaların görüldüğü alanlardan biri de ‘köpeklerin süt ile beslenmesi‘ konusudur.
Toplum arasında bilinenin aksine köpekler yaşamının her döneminde süt içebilir fakat bu durum elbette belirli şartlara bağlıdır.
İlk olarak; 3-4 aylık köpeklere süt verdiğimiz takdirde sütün yanında istisnasız olarak kuru mama da vermemiz gerekir. Köpeklerin beslenme sürecinde belirgin yer tutan kuru mamalar, dostlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek formülasyona sahiptir.
Burada özellikle 3-4 aylık bir zaman dilimine dikkat çekilmesinin nedeni; inek sütü içerisindeki laktoz yani süt şekeridir.
Yaşamımızı renklendiren dostlarımızda laktoz moleküllerini sindiren enzimlerin seviyesi 3-4 aydan sonra düşmeye başlar ve bu durum sütün sindirilememesine diğer bir açıdan; dostlarımızda ishal durumu yoğun olmak üzere birtakım sağlık problemlerinin görülmesine zemin hazırlar.
Bu durumun etkilerini ortadan kaldırabilmek adına alabileceğimiz önlemler;
- Son dönemde yaygınlaşan ve içerisinde laktoz moleküllerini barındırmayan özel üretim sütlerin temin edilmesi,
- İnek sütüne kıyasla daha az laktoz içeren keçi sütünün tercih edilmesi,
- Daha yoğun bir yapıya sahip olan inek sütünün yumurta, süt tozu, krema ya da su ile seyreltilmesi.
olarak ifade edilebilir.
Dostlarımız 4. ayını tamamladığında süt ile beslenme davranışlarına ket vurmak, şüphesiz alınabilecek en radikal ve kestirmeci önlem olacaktır.
Bu Soruların Yanıtını Arıyor Olabilirsiniz ?
BARF Diyeti Nedir ? (Köpeklerde Çiğ Beslenme)
Elbette hangi önlemi alırsak alalım göz önünde bulundurmamız gereken temel nokta; dostumuzun süt ile beslendikten sonra sağlık problemi yaşayıp yaşamadığıdır.
Süt ile besleme sonrasında dostumuzda başta ishal olmak üzere çeşitli sağlık problemlerini ilk fark ettiğimiz anda sütü hemen kesmemiz ve vakit kaybetmeden veteriner hekim kontrolüne başvurmamız gerekir.
Yavru Köpekler Süt İçer Mi ?
Yavru köpeklerin süt ile beslenmesi noktasında oldukça ince bir ayrım vardır ve bu süreç tümüyle kontrol altında tutulmadığı takdirde köpeğimizin gelişimini etkileyebilir.
Minik dostumuz hayata merhaba dediği andan sonraki 3-4 aylık zaman dilimine kadar geçen süre boyunca onun için en değerli ve doğru besin kaynağının anne sütü olduğunu hatırlatarak işe başlamamız gerekir.
Yavrumuzun beslendiği anne sütünde yer alan “laktoz” moleküllerinin minik dostumuzun sindirim sisteminde işlem görebilmesi; yavrumuzun bu dönemde ürettiği sindirim enzimleriyle ilişkilidir. Nitekim, “köpekler ve süt ya da süt ürünleri ile beslenme” noktasındaki karmaşıklık tam da burada başlar.
Yavrumuzun anne sütüyle beslenmeyi bıraktığı andan itibaren laktoz moleküllerini yani sütü sindiren enzimlerin üretimi kademeli olarak azalmaya başlar.
Bu durumun tabii bir neticesi olarak da; çoğunlukta 4 ayı geçen yavrularımızın sütten yavaş yavaş uzaklaştırılması gerekir. “Yavaş yavaş” kavramı önemli bir detaydır çünkü beslenme sürecindeki anlık değişimler yavrumuzun adaptasyonunu zorlaştırabilir.
Laktozun sindirilememesine bağlı olarak gelişen ve en genel haliyle “Laktoz İntoleransı” olarak isimlendirilen sindirim sistemi hastalıklarının başında kusma ve ishal gelir. Sindirimdeki sorunların alerji ya da yavrumuzun huysuzlaşmasına sebep olduğu da uzmanlar tarafından gözlenen bir durumdur.
Tüm bunlara baktığımızda;
- Yavru köpeğimizin süt içebileceğini fakat bu sütün inek ya da keçi sütü değil anne sütü olması gerektiğini,
- Yavrumuzun anne sütünü bıraktığı andan itibaren sindirim sisteminin değişmeye başladığını,
- Özellikle 3-4 aylık yavrularda süt tüketiminden farklı besin gruplarını tüketme sürecine geçişin hassasiyetle takip edilmesinin önemini
ortaya koymak mümkündür.